18.11.2013

Příběh jedné prádelny aneb Jak se zrodila myšlenka prvního Living showroomu a jeho návrh

 

Nápad vzniku neobvyklé vzorkovny v prostorách bývalé prádelny pavlačového domu se zrodil v hlavě architekta Adama Rujbra někdy na podzim 2012.
Postupem času dostávala tato myšlenka konkrétnější obrysy a z původně idealisticky vypadajícího nápadu se vyklubal velmi perspektivní projekt, který bude spojovat práci architektů a vybraných českých dodavatelů a dá tak vzniknout ojedinělému konceptu.

Rekonstrukce prádelny započala někdy v březnu 2013. Bylo zapotřebí se zamyslet především nad rozvržením prostoru, neboť prostor původních 15mnebyl pro plnohodnotné bydlení zcela adekvátní. Proto se při přestavbě muselo přistoupit k radikálnějšímu zásahu a změnit dispozice schodišťové haly. Na úkor prostoru přístupového schodiště byl vchod předsunut a budoucí Living Showroom tak získal dalších 6m2, které se využily pro koupelnu a záchod a skládek zvaný „pokoj hostů“.
 
Stále byl ale stísněný prostor velkou výzvou. Navíc budova již delší dobu chátrala a nebyla v ideálním stavu. Z neútulného prostoru bývalé prádelny se po 4 měsících podařilo s ohledem na zachování původního charakteru místa vytvořit moderní garsonku.
 
skicy.jpg

Důležitým a nelehkým cílem bylo zajištění všech obytných zón. Na 21m2 se tak vměstnala zóna relaxační, pracovní, jídelní a hygienická.  Veškeré vybavení bylo vybráno tak, aby plnilo co nejvíce funkcí a zároveň nebylo nutné nábytek jen provizorně rozkládat a jinak manuálně upravovat.
 
Největší plochu zabírá dvoulůžková postel, která je hlavním místem odpočinku. Je umístěna vedle okna, které původně bylo jen malých rozměrů, ale díky architektově odvaze se jej podařilo nahradit celoprosklenou stěnou s výhledem na blízký park Lužánky. Další zónou je zóna pracovní a jídelní. Je tvořena z výškově nastavitelného stolu, který může být použit nejen jako nízký konferenční stolek ale také jako stůl jídelní. Stejně tak jsou uzpůsobeny dvě čalouněná křesílka, která jsou jednak výškově nastavitelná a navíc jsou jejich područky zkoseny tak, aby nepřekážely při stolování a byly zároveň pohodlné. Z vestavěného mobiliáře je možné vyklopit pracovní desku, která je osvětlena LED pásky. Vedle relaxačního koutu je umístěn krb, který byl napojen na původní komín a dodává prostoru útulnou atmosféru.
 
Kuchyňská linka je umístěna v přímém dosahu jídelního koutu. Její jednoduchý čistý design koresponduje se zbývajícím moderním interiérem. Linka je důmyslně koncipována tak, že z ní nevyčnívají nadbytečné elementy ale zároveň je plnohodnotně vybavena. Nechybí zde sklokeramická deska, odkapávač, sklápěcí vodní baterie, kávovar a dostatečný počet elektrických zásuvek pro ostatní spotřebiče, které jsou umístěny na výsuvném modulu a nenarušují tak čistý vzhled kuchyňské linky. V jednom z výsuvných šuplíků najdeme i prostor pro vinotéku. Vedle kuchyňské linky je schován vstup do tzv. „pokoje pro hosty“, který může plnit funkci odkládací místnosti. Další úložný prostor vznikl přidáním probarvené MDF desky nad pracovní zónou místnosti, kde je uloženo například žehlící prkno. Celý prostor je tak zkrátka promyšlen do posledního detailu aby nabídl co nejvíce úložného prostoru a byl plně funkční.
 
U vstupu do LS je napravo umístěn sprchový kout a nalevo WC s umyvadlem. Vše je propojeno vytápěnou dlažbou, která je velmi snadná na údržbu a rychle schne.  V rámci rekonstrukce bylo v koupelně instalováno střešní okno, které zajišťuje nejen přirozené odvětrání prostor ale také jej prosvětluje a zvětšuje její světlou výšku. Prostor předsíně doplňuje sloupová skříň s nad sebou vestavěnou pračkou a lednicí.
 
Využití moderních technologií a energetická úspornost
Vytápění je řešeno tepelným čerpadlem vzduch-vzduch. Tato jednotka v zimě prostor vytápí a v létě funguje jako klimatizace. Ohřev vody v elektrickém boileru je možno zapnout či vypnout na dálku prostřednictvím mobilního telefonu. Navíc přítomnost krbu zajišťuje částečnou nezávislost na okolních zdrojích. V prostoru předsíně je vytápěná podlaha, která je ovládána termostatem s možností volby programů. Hudbu z audiosystému si lze vychutnat také na WC.
 
Rekonstrukce bývalé prádelny na moderní Living Showroom je ukázkou, jak důležité je důkladné promyšlení a projektování prostor tak, aby byl využit do posledního detailu. Je důkazem, že i na ploše 21m2 lze vytvořit plně funkční designové bydlení se vším všudy.
puvodni stav.JPG puvodni stav.JPG IMG_0792.JPG IMG_0805.JPG IMG_0809.JPG nadhled01.jpg